Trzy rodzaje pizzy, które warto spróbować

Trzy rodzaje pizzy, które warto spróbować

Pizza to jedno z najpopularniejszych włoskich dań, które bije rekordy popularności w niemal każdym zakątku świata. I trudno się temu dziwić, gdyż ten włoski placek zachwyca cudownym smakiem i aromatem. Dlatego też pojawia się w niemal każdej knajpce lub restauracji serwującej włoskie dania. Jednak pizza – podobnie jak niemal każda potrawa – jest bardzo różnorodna i ma co najmniej kilka odmian. Do tych najbardziej włoskich należy zaliczyć trzy: margheritę, sycylijską i focaccie.

Margherita

Pizza margherita to bodajże najpopularniejsza odmiana tego włoskiego placka. Jej historia sięga XIX wieku, kiedy to po raz pierwszy pojawiła się ona we włoskim mieście Neapol. I chociaż od tego czasu minęło sporo lat, to do dnia dzisiejszego jest ona przyrządzana według tradycyjnej receptury (która została opatentowana i zastrzeżona). Popularność margherity tkwi w jej prostocie (składa się z zaledwie trzech składników – sosu pomidorowego, sera mozzarella i bazylii), doskonałego ciasta (musi być cienkie i kruche) oraz niepowtarzalnego smaku i aromatu. To właśnie dlatego jest to tak uwielbiana pizza. Lublin zaprasza do swoich lokali na skosztowanie tradycyjnej włoskiej margherity.

Sprawdź na https://www.pizzadominium.pl/lokale/lublin-c-h-atrium-felicity.

Pizza sycylijska

Inna odmiana włoskiego placka to pizza sycylijska, która swoją nazwę zawdzięcza właśnie temu włoskiemu regionowi. Ten rodzaj pizzy różni się od popularnej margherity. Pizza sycylijska jest przede wszystkim kwadratowa lub prostokątna (a nie okrągła), a dodatkowo jej cechą charakterystyczną jest bardzo grube ciasto (tak nietypowe dla tradycyjnej włoskiej pizzy). Odmienne są także dodatki, wśród których króluje ser owczy, karczoch i czarna oliwka. Czasami dodawany jest też anchois, który gwarantuje bardzo wyrazisty smak.

Focaccia

Najmniej znaną odmianą włoskiej pizzy jest focaccia, która – z racji minimalistycznego składu – pełni raczej funkcję przekąski niż dania głównego. Focaccia składa się jedynie z ciasta, oliwy z oliwek i rozmarynu. I chociaż nie jest tak popularna jak inne włoskie pizze, to także zasługuje na spróbowanie.

Włoska pizza posiada wiele odmian – i każdą z nich warto spróbować. I chociaż wszystkie odmiany różnią się od siebie, to łączy je jedno – doskonały smak. Każda z nich to doskonała włoska pizza. Lublin zaprasza na różne odmiany tego popularnego dania.