Jakie są rodzaje pizz?

Jakie są rodzaje pizz?

Pizza pochodząca z Włoch to cienkie, drożdżowe ciasto z niewielką ilością dodatków – 3 lub 4 w zupełności wystarczą, by przygotować pizzę taką, jaką zajadają się włoskie rodziny. Jednak nie jest to jedyna „wariacja” kulinarna na temat pizzy jako takiej. Można wymienić znacznie więcej jej rodzajów.

Klasyczna pizza neapolitańska

Około 1800 roku, jak głosi legenda, w Neapolu z okazji wizyty królowej Małgorzaty jeden z kucharzy przygotował dla niej patriotyczną pizzę – drożdżowy, okrągły placek z mozzarellą, sosem pomidorowym i bazylią. Dzięki temu pizza miała narodowe barwy Italii. Nie tylko spodobała się ona królowej, ale i zasmakowała w niej. Do dziś taką pizzę wszędzie na świecie, w tym również i w Gdańsku w lokalu https://www.pizzadominium.pl/lokale/gdansk-c-h-alfa-gdansk, nazywa się pizzą Margaritą, od imienia królowej.

Ciasto na pizzę neapolitańską, klasyczną, włoską, powstaje z mąki typu 0 lub 00, z użyciem neapolitańskich drożdży lub drożdży browarnianych. Ciasto należy wyrabiać ręcznie, dobrze je napowietrzając, a gdy wyrośnie, również rękami przygotowuje się z niego okrągły placek, którego grubość nie powinna przekraczać 3 mm. Pizzę wkłada się do pieca opalanego drewnem i piecze się ją w wysokiej temperaturze.

Pizza rzymska

Oprócz klasycznej pizzy neapolitańskiej można spotkać się z tzw. pizzą rzymską. Również i ona jest okrągła i cienka, ale jej ciasto jest chrupiące. Przygotowuje się je z użyciem miksera i piecze nie dłużej niż 2 minuty, choć w niższych temperaturach niż pizzę neapolitańską.

Pizza amerykańska

W opozycji do typowej włoskiej pizzy, czy to rzymskiej, czy neapolitańskiej stoi pizza amerykańska. Wszystko z tego powodu, że jej ciasto jest grube i nieco słodkawe. Na wierzchu pizza może mieć bardzo dużo zróżnicowanych dodatków.

To przywodzi na myśl pizzę serwowaną w polskich lokalach, z różnymi dodatkami, w tym nawet pizzę na słodko, z owocami, bakaliami, a nawet z czekoladą czy karmelem. Trudno doszukiwać się w takiej pizzy choćby skojarzenia z typowo włoskimi wypiekami, ale najważniejsze, że i taka ma swoich zwolenników i smakoszy, którzy chętnie po nią sięgają jako po deser.