Mąka poznańska - charakterystykaMąka poznańska, czyli mąka pszenna typ 500, tak jak inne mąki, jest efektem przemiału zboża. Typ określa się w procesie spalania próbki mąki w wysokiej temperaturze – 900 stopni Celsjusza. Oznacza on ilość gramów popiołu jaka powstała w procesie spalenia 100 kg mąki. Zwykle mąka poznańska wykorzystywana jest do produkcji klusek, makaron i ciast na pizzę. Ponadto sprawdza się w sosach i zasmażkach różnego typu.

Podobnie jak w przypadku każdej innej mąki pszennej, najwięcej jest w niej węglowodanów, bo aż około 70% masy. Zwykle mają postać skrobi zgromadzonej w bielmie. Im więcej skrobi zawiera mąka, tym mniej jest w niej otrębów niższa zawartość składników odżywczych. Skrobia jest doskonałym źródłem energii oraz dobrze wiąże wodę Przydaje się to podczas wypieków, bo ciasto pozostaje wilgotne. Mąka poznańska zawiera także niewielkie ilości cukrów prostych (około 1%). Są niezbędne do produkcji ciasta na chleb lub drożdżowego. Stanowią substrat wykorzystywany w procesie fermentacji. To one sprawiają, że ciasto jest ładnie zarumienione.

Wartości odżywcze w mące poznańskiej

Ponadto w mące poznańskiej obecne jest białko w ilości 10% masy. Stanowi ono pełnowartościowe źródło cennych aminokwasów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z uwagi na fakt, że jest ono pochodzenia roślinnego wypieki warto łączyć produktami pochodzenia zwierzęcego np. mięsem. Białka proste zawarte w mące to przede wszystkim glutenina i gliadyna tworzące gluten. Jest on niezbędny podczas produkcji pieczywa. Chłonie wodę i nadaje ciastu gąbczastą strukturę. Jednocześnie jest jednak czynnikiem alergizującym i osób musi go niestety unikać.

Sprawdź też: http://www.jedzpij.pl/maka_poznanska

Zawartość minerałów i witamin

Zawartość minerałów i witamin jest tym większa, im wyższy jest typ mąki. Maki jasne, w tym mąka poznańska zawierają raczej niewiele bogatego w składniki odżywcze popiołu. Są źródłem żelaza, sodu, fosforu, miedzi, magnezu oraz witamin z grupy B (w tym tiaminy). Tłuszcz jest obecny pod postacią steroli roślinnych, glicerydów oraz fosfolipidów. Jest go jednak stosunkowo niewiele, bo około 1,5%.